Who I Am?

Temat: PL- FR medyczne
- co to w ogole za badania ? CPK - kinaza kreatynowa, ang. creatine (phospho)kinase INR, APTT to wskaźniki dotyczące krzepliwości krwi i czasu krwawienia Po francusku powinny brzmieć tak samo; ten drugi może być z małym a "aPTT" 6. EF (to jakis parametr w procentach oznaczany w echu serca) ang. ejection fraction, pol. frakcja wyrzutowa MG
Źródło: topranking.pl/1533/pl,fr,medyczne.php



Temat: PL- FR medyczne
krwi i czasu krwawienia Po francusku powinny brzmieć tak samo; ten drugi może być z małym a "aPTT" | 6. EF (to jakis parametr w procentach oznaczany w echu serca) ang....
Źródło: topranking.pl/1533/pl,fr,medyczne.php


Temat: fibrynogen 2 razy podwyzszony u trzylatka prosze o
fibrynogen 2 razy podwyzszony u trzylatka prosze o Panie Doktorze, szanowni forumowicze Moj trzyletni syn ma przedluzajaca sie infekcje (3 dni goraczki malej, potem ciagnacy sie katar). Pediatra zlecil badanie krwi ... nie ma). lekarz zlecil zatem i badanie krzepliwosci. no i niestety wyszedl fibrynogen za duzy. kazali powotrzyc badanie po infekcji i konsultacje u hematologa. jestem tym bardzo zdenerwowana, bo hematolog kojarzy ... (12) erytrocyty 4,28 leukocyty 12,51 hemoglobina 11,9 hematokryt 32,9 mcv 32,9 mch 76,9 mchc 27,8 plytki krwi 36,2 limfocyty 30,1 eozynocyty 2,2 bazocyty 0,4 monocyty 11,8 neutrofile 55,5 rdw-cv 13,0 pdw 9,9 mpv 9,1 wskaznik protrombiny 92,9 inr 1,1 aptt 36,0 CRP 1,917 (0,5) przepraszam ze zajelam tyle miejsca. niepokoji nas ten fibrybnogen, neutrofile OB i CRP (chociaz podkreslam ze syn ma...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,76454971,76454971,fibrynogen_2_razy_podwyzszony_u_trzylatka_prosze_o.html


Temat: uklad krzepliwosci POMOCY!
uklad krzepliwosci POMOCY! Brdzo prosze o szybka odpowiedz robilam w czoraj badania na krzepliwosc krwi i pani doktor kazala mi je powturzyc bo powiedziala ze sa zle moze pani doktor powie mi co jest nie tak moje wyniki to: PT1.secTHROMBOREL S (8,50-15,90) 11,40 sec PT1.% THROMBOREL S (70,00-130,00) 111,40% PT1.INR Thromborel S (0,90-1,30) 0,91 INR aPTT Pathromtin SL (28,00-42,00) 27,50 SEC Fibrinogen...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,5079326,5079326,uklad_krzepliwosci_POMOCY_.html


Temat: wynik badania na krzepniecie a cilest???
76% norma <80-120> pt INR 1,33 norma <-> PT FIBR. 2.99 g/l <1,8-3,6> APTT czas 41,7 norma <28-42> APTT RATIO 1,2 norma <0,8-1,2> Ginekolog zaproponowal mi tym razem cilest bo podobno...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,22662006,22662006,wynik_badania_na_krzepniecie_a_cilest_.html


Temat: badania z krzepliwości
badania z krzepliwości Witam, zrobiłam badania na krzepliwość krwi i oto moje wyniki INR-1,02, APTT 32,6 (24,6-39,7), FIBRYNOGEN - 2,97g/l (2-4), te wyniki w mawiasach to normy tylko nie wiem co to takiego to INR i jaka jest norma , czas krwawienia - 1'40 , czas krzepnięcia-4'30 i nie wiem czy to jest dobry wynik , jeśli któras z Was wie coś...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,42221468,42221468,badania_z_krzepliwosci.html


Temat: podskoczyło mi ciśnienie - pilne!
... krzepliwosc krwi (czas APTT, wskaznik INR) i przeciwciala antykardiolipidowe. Przy Hashimoto mozna miec syndrom antyfosfolipidowy i wtedy moze sie rozwijac nadcisnienie, zwieksza sie ryzyko udaru czy zawalu. Warto sie przebadac i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,40449874,40449874,podskoczylo_mi_cisnienie_pilne_.html


Temat: Rola i funkcje płytek krwi
Płytki krwi biorą udział w mechaniźmie krzepnięcia krwi. W momencie stosowania leczenia przeciwzakrzepowego normalny jest ich spadek. Jesli sa w normie to nic złego się nie dzieje. Jest ich mniej - jest to po fraxiparinie. Heparyny drobnocząsteczkowe nie powodują jednak znacznego obniżenia krzepliwości - gdybys jednak zauważyła u Taty krwiomocz, tworzenie się siniaków, czy wybroczeń to wtedy krzepliwośc jest zanadto obniżona i może dojść do skazy krwotocznej. Jednak częściej zdarza się to przy stosowaniu leków p/zakrzepowych z grupy kumaryn. Aby to skotrolować można wykonać badanie INR i APTT.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,49920982,49920982,Rola_i_funkcje_plytek_krwi.html


Temat: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny
... badanie wskazników APTT, INR, PT wskazuje na krzepliwośc krwi - chodzi o ewentualne wyklucznie zakrzepicy; dodam ze pale okolo 5 papierosow/dzien) Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,55,23386471,23386471,REWELACYJNY_preparat_antykoncepcyjny.html


Temat: krzepliwosc
krzepliwosc Witam, jestem w 18 tc ciazy blizniaczej, wczoraj robilam badania na krzepliwosc krwi. ze wzgledy na pdowyzszone wyniki przeciwcial antykardiolipidowych od poczatku ciazy biore raz dziennie zastrzyk clexane 0,4. Do tego luteina 1 tbl i femiantal 400 metafolin. prosze o pomoc w interpretacji wynikow: INR: 0,9 norma 08-1,2 PT 10,3 sek norma 10,4-12,6 Wskaźnik % 109,7% norma 70-130 Czas kaolinowo-kefalinowy (APTT)...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,98516027,98516027,krzepliwosc.html


Temat: bad krwi u 3latka - prosze o pomoc w interpretacji
bad krwi u 3latka - prosze o pomoc w interpretacji kochani, bardzo prosze o interpretacje tych wynikow (wiem ze zagladaja tu lekarz ei studenci medycyny). mamy powtorzyc to badanie po tygodniu ale ja umieram z niepokoju. po krotce: zlecono u 3 latka badnia na krzepliwosc i morfologie, bo pedaitra zauwazyl wybroczynki na uchu (juz zniknely). syn mial mega katar (gluty, nos to ... 11,9 hematokryt 32,9 mcv 32,9 mch 76,9 mchc 27,8 plytki krwi 36,2 limfocyty 30,1 eozynocyty 2,2 bazocyty 0,4 monocyty 11,8 neutrofile 55,5 rdw-cv 13,0 pdw 9,9 mpv 9,1 wskaznik protrombiny 92,9 inr 1,1 aptt 36,0 CRP 1,917 (0,5) niepokoji nas ten fibrybnogen, neutrofile OB i CRP (chociaz podkreslam ze syn ma infekcje obecnie, badanie zostalo zrobione przed podaniem augmentinu). widac golym okiem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,76491078,76491078,bad_krwi_u_3latka_prosze_o_pomoc_w_interpretacji.html


Temat: wyniki - prośba o interpretacje
wdzięczna za pomoc OB - 8 mm/h norma - 15 APTT - 30,70 sek norma 22-37 INR - 1,28 norma 0,9 - 1,2 Morfologia Leukocyty 3,8 tys/ul norma 3,8 - 10 ... MCH - 32,4 pg norma 27 - 35 MCHC - 35,7 g/dl norma 32 - 37 Płytki krwi - 244 tys/ ul norma 140 - 440 Limfocyty - 39,6 % Inne...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,13031899,13031899,wyniki_prosba_o_interpretacje.html


Temat: hashimoto i ciąże
inr, fibrynogen a takze przeciwciala antykardiolipinowe i antykoagulant tocznia? wiesz rozne moga byc przyczyny niekoniecznie haschi- najwazniejsze to znalezc co jest nie tak - ja bym ci proponowala zroienie wszystkich badan...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,21576098,21576098,hashimoto_i_ciaze.html


Temat: Poszerzająca sie miednica - ból,czy ktoś tak miał?
... krzepliwości krwi, żeby wykluczyć jakieś żylaki w głębokich żyłach. Niewiem już teraz co to ma wspólnego wszystko ze sobą. Badania to: APTT; INR; i jakieś (niewiem jak to się pisze) Dedimery...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,38925966,38925966,Poszerzajaca_sie_miednica_bol_czy_ktos_tak_mial_.html


Temat: POMOCY!
POMOCY! Brdzo prosze o szybka odpowiedz robilam w czoraj badania na krzepliwosc krwi i pani doktor kazala mi je powturzyc bo powiedziala ze sa zle moze pani doktor powie mi co jest nie tak moje wyniki to: PT1.secTHROMBOREL S (8,50-15,90) 11,40 sec PT1.% THROMBOREL S (70,00-130,00) 111,40% PT1.INR Thromborel S (0,90-1,30) 0,91 INR aPTT Pathromtin SL (28,00-42,00) 27,50 SEC Fibrinogen Multifibren U (1,80-3,50) 3,24g/l tylko bardzo prosze o...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,5451109,5451109,POMOCY_.html


Temat: niski poziom płytek krwi i zła krzepliwość
niski poziom płytek krwi i zła krzepliwość Panie doktorze proszę o interpretację wyników badań synka. Michał 7lat miał mieć jutro usuwany trzeci migdał i przycinane boczne ale ma złe wyniki badań. dostał skierowanie do hematologa ale wizyta dopiero w połowie marca a ja panikuję. APTT 32,8 sek czas protrombinowy 24,8 sek wskażnik protrombiny 55% INR 1,81 WBC 12,5 RBC 5,44 HGB 14,4 HCT 44,6 MCV 82 MCHC 32,3 MCH 26,4 RDW 13,3 Płytki krwi 159 PDW 7,3 MPV 8,5 ROZMAZ MIKROSKOPOWY neutrofile 44% limfocyty 54% monocyty 3% OB po godzinie 9 mm rozmaz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,72987624,72987624,niski_poziom_plytek_krwi_i_zla_krzepliwosc.html


Temat: Ratujcie! Siniaki na nogach
Powinnaś też badania na krzepliwość krwi. Czas krzepnięcia i czas krwawienia (czas protrombinowy, wskaźnik protrombinowy,INR, APTT.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,570,7145437,7145437,Ratujcie_Siniaki_na_nogach.html


Temat: cierpnace nogi
... krzepliwoscia krwi typu Inr i APTT mam okay
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10669,19949694,19949694,cierpnace_nogi.html


Temat: złe wyniki koagulologi u 3 latka, obciążony wywiad
wieczorem trzecia doba: czas protomb. 15,60 s, czas kk 36,30, fibrynogen 1104 mg%, wskaźnik prot. 70,51% INR 1,443, CRP 74,73 W trzeciej dobie jeden z lekarzy zauważył u dziecka objawy sztywności ... nie ustalili gdzie? :(( (Posiew gardło , nos, ogólne badanie moczu wyszły dobrze) czas protomb. 11,60 s, czas kk 34,40, fibrynogen 640 mg%, wskaźnik prot. 94,83% INR 1,057, CRP 5,58 mg,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104008014,104008014,zle_wyniki_koagulologi_u_3_latka_obciazony_wywiad.html


Temat: Badania
Badania Antytrombina III (AT III) – to jedna z ważniejszych fizjologicznych substancji hamujących krzepnięcie krwi. Białko to produkowane jest w wątrobie. Wrodzone lub nabyte defekty wytwarzania antytrombiny III stanowią istotny czynnik ryzyka zakrzepicy żylnej. INR - znormalizowany czas protrombinowy. Jedne z parametrów oznaczanych w kaogulogramie - badaniu oceniającym krzepliwość krwi. Na koagulogram składają się oznaczenie wartości: czasu protrombinowego (PT), wskaźnika Quicka (PT%), INR, czasu kaolino-kefalinowego (APTT), czasu trombinowego (TT), stężenie fibrynogenu, poziom D-dimerów, stężenie antytrombiny III. Nie zawsze istnieje konieczność oznaczania wszystkich wymienionych parametrów. PT oraz INR (INR=PT^ISI, ISI-stała międzynarodowa) odzwierciedlają sprawność zewnątrzpochodnego układu aktywującego protrombinę. Jest to wartość niezależna od ilości płytek krwi (trombocytów). Im dłuższe PT lub im wyższa wartość INR tym mniejsza skłonność do krzepnięcia krwi. Wydłużenie PT może być objawem ... Kontrola INR jest obligatoryjna w czasie terapii doustnymi antykoagulantami (np. acenokumarolem). APTT odzwierciedla aktywność wewnątrzpochodnego układu aktywacji protrombiny, parametr służy do kontroli leczenia przy pomocy heparyny (zakrzepica żylna, zator płucny itp). APTT wydłuża się także u hemofilików i w chorobie von Willenbradna. APTT skraca się w stanach nadkrzepliwości. Normy laboratoryjne podstawowych parametrów: PT - 12-18 sek. INR - 0.8-1.2 PT% - 80-120 sek. APTT - 37-46 sek. Fibrynogen - 200-400mg/dl D-dimery to produkty rozpadu fibryny. Fibryna powstaje w procesie krzepnięcia, także w przypadku wykrzepiania wewnątrznaczyniowego i powstawania skrzepliny. Czop fibrynowy jest fizjologicznie rozkładany przez układ fibrynolityczny krwi, głównie przez plazminę. Pod wpływem plazminy powstają D-dimery. U zdrowego człowieka poziom D-dimerów zawiera się w zakresie kilka - kilkaset ug/ml. Przekroczenie poziomu 500 ug/ml przy klinicznym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,95798,107163536,107163536,Badania.html