Who I Am?

Temat: Co zrobić, by kruche ciasto na tartę było miększe?
najbardziej kruche ciasta kruche wychodzą mi bez dodatku cukru) - 1/2 do 1 łyżeczki proszku do pieczenia (chociaż ja wolę sodę oczyszczoną) - 2 łyż. ZIMNEJ WODY (nie mleka i nie śmietany - chyba, że bardzo kwaśnej) Zagniecione ciasto schłodzić (ok. godziny - im dłużej, tym lepiej) Formę można nasmarować masłem (ale po co? w końcu wew. ciasta już jest go dużo) Wylepić ciastem, nakłuć, upiec (ok. 15-20 min, 180st.) No i nie przepiekać! Kruche spody tartowe mają to do siebie, że szybko się pieką (w końcu to cienka warstwa ciasta) - wystarczy,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26291998,26291998,Co_zrobic_by_kruche_ciasto_na_tarte_bylo_mieksze_.html



Temat: Kto zna przepis na MIODOWNIK?
Ciasto: 60 dag mąki pszennej 20 dag cukru 7 dag miodu 7 dag margaryny 1/2 łyzeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyzki mleka 2 jajka Rozpuścić miód, margarynę, cukier i mleko. Do mąki wbić jajka, dodać proszek i sodę a na końcu ostudzony rozczyn z mleka i miodu. Zagnieść ciasto..(troche jak kruche)i upiec z 3 placki. Masa: 12 dag cukru ... masą i udekorować np. starta czekoladą. Wstawis w chłodne miejsce na min. 1 noc. Placek najlepszy jest 2 dni po zrobieniu..(wtedy mieknie ciasto i jest pycha) Moja uwaga: Ja robie z tego przepisu na dużą prostokątna blachę..ale marudze ciagle bo wydaje mi sie że mogłoby byc wiecej tego ciasta - cieżko sie rozkłada..wiec jak chcesz to odrobine zwieksz proporcje..Mi jednak mimo wszystko...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27110677,27110677,Kto_zna_przepis_na_MIODOWNIK_.html


Temat: kruche ciastka zbożowe
kruche ciastka zbożowe Podaję prosty przepis na pyszne kruche ciastka zbożowe. Składniki można modyfikować według własnego uznania, ale o tym po recepturze. Kruche Ciastka Zbożowe składniki: - 2 banany (rozgnieść widelcem) - po 1/2 szklance cukru, oleju roślinnego - 3 łyżki mleka kokosowego lub sojowego - cukier waniliowy - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu - po 1 szklance płatków owsianych, ... Niebawem podam również łatwy przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi zwane "Brownis" do kawy (i nie tylko .......)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,34551956,34551956,kruche_ciastka_zbozowe.html


Temat: zamiast proszku do pieczenia sodka?
Do ciasta kruchego nie uzywa sie proszku do pieczenia ;) Osobiscie nie wyprobowałem ani proszku ani sody do ciasta kruchego.Tego typu składniki wykorzystuje sie w ciastach od ktorych wymaga sie pulchnosci. Odnosnie twojego pytania to soda ma takie same własciwosci co proszek do pieczenia wiec smiało mozesz go zastosowac.Rowniez mozna zastosowac niewielka ilosc wodeczki, mowie serio. pozdrawiam Arek
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,55384764,55384764,zamiast_proszku_do_pieczenia_sodka_.html


Temat: Jakie ciasto może długo poleżeć??
Przepraszam,jeszcze raz Polecam ulubiony w mojej rodzinie "kanold" Jest baaardzo słodki, pyszny i nie ma prawa się zepsuć, chaciaż nigdy nie zgąży :-) ciasto kruche, które można upiec 2-3 dni wcześniej: ... i pokrojone orzechy) Wszystko wymieszać do rozpuszczenia masła i w tym momencie jeśli masa jest ścięta, dodać szczyptę sody oczyszcz. lub proszku do piecz. życzę udanych wypieków i Wesołych Świąt
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,60176957,60176957,Jakie_ciasto_moze_dlugo_polezec_.html


Temat: Orzechy włoskie- co z nich....
Z orzechami można pyszny placek z jabłkami i rodzynkami upiec. Potrzebujesz: 10 średnich jabłek (nalepiej kruche - Lobo się sprawdzają) szklankę cukru szklankę łuskanych orzechów włoskich opakowanie rodzynek (100 g) - ... godzinki następnie roztrzepać 3 jajka, wlać do jabłek, dosypać 3 szklanki mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 1/2 łyżeczki sody; wszystko pięknie wymieszać, najlepiej ręką :) OSTRZEŻENIE! ciasto nie będzie wyglądało pięknie, będą to takie oblepione masą kawałki jabłek i może się wydawać, że ciasta jest za mało ale to tylko pozory; później ciasto na blachę i piec około...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,8531410,8531410,Orzechy_wloskie_co_z_nich_.html


Temat: spód do tarty na słodko RRRatunku i PPProszę n/t
lunatico, temat wątku to rozumiem tak na fali filmu "Rrr.." Z Depardieu walczącym o szampon i czyste hery? ;-D tak mi się skojarzyło.. ;-) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ mój przepis na kruche ciasto ~~`~~`~~`~~`~~`~~`~~`~~`~~`~ - 3 szkl. krupczatki - 20 dag masła (chłodne, pokrojone w drobną kostkę/starte na tarce) - 3 żółtka (ugotować jajka na twardo, żółtka przetrzeć przez sito) - 1 łyżeczka sody/proszku - 1 op. cukru wanilinowego - odrobina olejku pomarańczowego - lodowato zimna woda w ilości tzw. "ile zabierze mąka" ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ wykonanie klasyczne: mąkę z wmieszanym proszkiem/sodą siekać z masłem dodać przetarte żółtka,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,15325006,15325006,spod_do_tarty_na_slodko_RRRatunku_i_PPProsze_n_t.html


Temat: Przepis na orzeszki!
Orzechy nadziewane:4szkl.mąki psz.+1 kost.marg.+jajko+0,5 szkl.śmietany (gęstej) +1 łyżeczka sody+cuk.waniliowy.Ciasto zsiekać, zagnieść(będzie jak na kruche).Formować małe kuleczki(musisz wyćwiczyć jakie duże)które wkładasz do tej formy (w dołki)i pieczesz(ja mam taką na gaz,więc trzeba...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,14602203,14602203,Przepis_na_orzeszki_.html


Temat: dżem śliwkowy - do czego zuzyć?
dzemem, naloz mase, olej polewa i do lodowki. na wierch wiorki kokosowe. albo pani walewska ciasto: 2 szklanki maki, 20 dag margaryny, 4 zoltka, 1 szklanka cukru pudrum 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia. zagniec ciasto, upiecz 2 placki na duzej blasze. posmaruj dzemem. na to wyloz piane z 4 bialek i szklanki cukru pudru, posyp grubo bakaliami i upiecz. na krem zagotuj ... 2 szklank makiz 2 plaskimi lyzxeczkami sody. upieczw keksowce. albo ciasto z dzemem 2 szklanki maki, 3 jajka, 1/2 sloika dzemu z czarnej porzeczki( ja bralam wisniowy i bylo ok), po 1 szklance mleka i cukru, 1/2 szklanki oleju, cukier waniliowy, po lyzeczce cynamonu, sody i kakao. skladniki utrzyj mikserem jak leci i upiecz. ja to ciasto jeszcze przekladam polewa czekoladowa, polewa...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,20875001,20875001,dzem_sliwkowy_do_czego_zuzyc_.html


Temat: Szarlotka na kruchym spodzie
Szarlotka na kruchym spodzie Robię bardzo podobną szarlotkę,z tym,że do ciasta dodaje 10 deka cukru pudru,wlewam ze 2 -3 łyżek miodu,a czasem do mąki wsypujęłyżeczkę sody.Takie ciasto wystarczy trzymać w zamrażalniku z 15-20 min i po tym wylepiać nim formę,robiąc w rękach małe placuszki.Cieniutko smaruję formę masłem i posypuję mąką.Po podpieczeniu ciasta smaruję, pędzlem ,jego powierzchnię białkiem,które się ścina i nie przepuszcza...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,718,88572453,88572453,Szarlotka_na_kruchym_spodzie.html


Temat: Gdzie jest ŚRODA???
Pierniki Świąteczne pierniczki Składniki Ciasto: 60 dag mąki, 20 dag miodu, jajo, 20 dag cukru, 5 dag masła, płaska łyżeczka sody, 1/3 szklanki mleka, torebka przyprawy do pierników. Lukier: pół białka, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzania Zagrzać miód z cukrem i masłem. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia, lekko ostudzić, dodać przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku i jajo. Składniki ciasta starannie wymieszać łyżką lub mikserem. Zostawić ciasto na noc w lodówce. Następnego dnia rozwałkować na grubość 3-4 mm i wyciąć foremkami różne kształty, np. zwierzątka. Ułożyć ... lukier wyschnie, włożyć ciastka do metalowego pojemnika z przykrywką. Zaraz po upieczeniu pierniki są twarde. Stają się kruche po kilku dniach. Długo utrzymują świeżość. (100 g - 230 kcal)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,139,4005469,4005469,Gdzie_jest_SRODA_.html


Temat: Nie na temat - PIERNICZKI - legendarny przepis :)
się rumieni lekko sie burzy i niesamowicie pachnie), odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę, wymieszać, dodać pokrojone masło, wyrabiać chwilę, wlewać porcjami miód i wyrabiać dalej, jak ciasto za suche dodawać po trochu wody aż zrobi się plastyczne jak ciasto kruche. Wstawić do lodówki na czas przez Ciebie wybrany - 1/2 h, 2h, 24 h, 2 dni -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16375,71347836,71347836,Nie_na_temat_PIERNICZKI_legendarny_przepis_.html


Temat: Skuteczny przepis na szarlotkę poproszę
Przepis szybki i pyszny, cos ala szarlotka 6 jabłek szklanka cukru 3 jaja 2 szklanki mąki po łyżeczce proszku do pieczenia i sody szklanka pokrojonych bakalii (rodzynków, orzechów, skórki pomarańczowej) Jablka pokroic w kostke, dodac cukier i bakalie. Wbic jajka, wymieszac. Wsypac make z soda i proszkiem i wymieszac. Przelozyc do wysypanej bulka blaszki. Do piekarnika na 40 minut (okolo) w 180 stopniach. Proste i pyszne. A tradycyjna szrlotke robie na kruchym ciescie, 2/3 ciasta wylepiam blaszke, pieke jakies pol godziny, na to daje podduszone z cukrem, cynamonem i rodzynkami jablka. Na jablka daje piane z 4 bialek (kruche robie z samymi zoltkami), 2/3 szklanki cukru i jednego budyniu smietankowego badz waniliowego. Na ta piane scieram na tarce reszte zimnego kruchego ciasta i znowu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,46491580,46491580,Skuteczny_przepis_na_szarlotke_poprosze.html


Temat: Nigella na słodko - PRZEPISY
Ciasteczka słodko-słone z fistaszkami przepis z Domestic Goddess Nigelli (sweet and salty peanut biscuits), na ok. 30 sztuk kruchych ciasteczek - słodkich, ale z dodatkiem solonych fistaszków. 75 g cukru jasnego ... są bardzo kruche i delikatne) 1 jajo 1 łyżecz. esencji waniliowej 175 g mąki, pow. być od razu z proszkiem (self-raising) - do zwykłej dodałam 1/2 łyżeczki proszku do piecz i tyle samo sody 125 g solonych fistaszków W misce mieszamy masło, cukier, tłuszcz rośl., jajo i wanilię. Masło miałam w temperaturze pokojowej, Bartka używałam 1szy raz w życiu i był za zimny, więc ucierałam mikserem (chyba łatwiej byłoby mieć wszystko w temp. pokojowej). Dodajemy mąkę i fistaszki. Bierzemy po łyżeczce ciasta na ciasteczko i układamy na 2 blachach (wysmar. lub wyłożonych pergaminem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,46963,61174383,61174383,Nigella_na_slodko_PRZEPISY.html


Temat: ciasto Gabuni z KK - pilne!!!
Pleśniak przyjemne ciasto, ale ja akurat wolę, jak robi je kto inny - rozleniwiłam się ostatnio i jak nie muszę (czyli nie jest to Wielkanoc i nie piekę mazurków), to nie robię kruchego ciasta, bo trzeba zagniatać i chłodzić ;) Dorzucę za to jeszcze jeden przepis na wariacje około-murzynkowe. Tym razem nazywa się to Radomianka, a przepis mam od pani Ireny, u której mieszkałam na pierwszym roku studiów. Ja piekę rzadko (dominują u mnie zimą drożdżowe, latem biszkopty z owocami), ale przepis podałam dalej i niektórym się podoba. Ciasto: 1 kostka margaryny/masła, 1 ... 1 łyżeczka sody (albo 2 proszku, jak sody nie ma w domu), 5 łyżek kakao, na koniec piana z 5 białek. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodać mleko i mąkę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25788,101656979,101656979,ciasto_Gabuni_z_KK_pilne_.html


Temat: ciasta i ciasteczka.. przepisy
[color=orange]Gdy zaś nadchodzi szczególna okazja, raczy swoich gości czeskim plackiem. Jest to mieszanina ciasta kruchego z miodem. Ponieważ przygotowanie smakołyku trwa parę godzin, najlepiej zaplanować jego wykonanie na weekend. Oto szczegóły czeskiej delicji ŕ la Dąbkowska: Ciasto: 45 dag mąki, 4 łyżki roztopionego miodu, 1 całe jajko, 1/2 szkl. śmietany, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżka sody, 5 dag masła lub margaryny. Masa: ... Masę utrzeć z masłem i cukrem. Rozwałkowane ciasto kładziemy pojedynczo na spodzie tortownicy i każdą warstwę oddzielnie wypiekamy. Po upieczeniu i przełożeniu masą budyniową (najlepiej czekoladową) powstaje tort. Krem przenika w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,86794,93161612,93161612,ciasta_i_ciasteczka_przepisy.html


Temat: Pieczywo BEZ mąki pszennej - gdzie?
takie cienkie jak naleśniki i po upieczeniu są dość kruche. Zastanawiam się, czy można dodać trochę sody, albo proszku zamiast tego jajka. Następnym razem przetestuję. Pozdrawiam. ANia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,11843148,11843148,Pieczywo_BEZ_maki_pszennej_gdzie_.html


Temat: sernik
Mam go akurat pod ręką, więc póki co - ja podrzucam Ci swój przepis na gotowany sernik. Bardzo go lubię, bo jest nietypowy ze względu na ciasto, które ma ciekawy smak - z powodu dodatku miodu i polewy czekoladowej. Sernik gotowany Ciasto: ° 3 szkl. mąki ° 1 szkl cukru pudru ° 2 jajka ° 2 łyżki miodu ° 2 łyżki mleka ° 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia Zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na grubość pół centymetra i upiec oddzielnie 2 lub 3 placki [w zależności od wielkości foremki] > temp. 180 st – czas ok. 20 min. Ciasto po upieczeniu jest dość twarde, dopiero po przełożeniu masą wilgotnieje i jest b.smaczne. Zimne placki przełożyć gorącą masą serową. Pozostawić ciasto do wystygnięcia – ... wrzenia (na powierzchni pokażą się bąbelki powietrza). Uwaga: NIE GOTOWAĆ MASY!!! Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową - można też zastosować gotową polewę z torebki: ° 1/2 kostki masła ° 3 łyżki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26774174,26774174,sernik.html


Temat: Co sie nazywa ciastem ucieranym?
CZY TEN POST też będzie usunięty???? Poeksperymentujmy..... ze strony do której link podawał Banita. Jaka to strona - patrz mój post wyżej, bo nie chce uzywac tutaj nazwy Ciasta ucierane należy zaliczyć do ciast półkruchych, chociaż po upieczeniu ma ono cechy zbliżone do ciasta biszkoptowego i kruchego. Wpływa na to technika wykonania ciasta , która jest podobna do ciasta biszkoptowego. Skład i surowce podobne są do ciasta półkruchego. Asortyment ciast ucieranych jest bardzo bogaty, wypieka się różnego rodzaju baby, placki z różnymi dodatkami, keksy, spody do ciast itp. Składnikami ciast ucieranych są: mąka, tłuszcz, jaja, cukier, czasami mleko, śmietana lub woda, środek spulchniający np. proszek do pieczenia lub soda, substancje zapachowe i dodatki smakowe. Odmianą ciast ucieranych są ciasta piaskowe, w których część mąki pszennej można zastąpić mąką ziemniaczaną w dowolnej proporcji. Można je wykonywać ręcznie lub za pomocą robota. Technika sporządzania ciasta ucieranego – wykonanie tradycyjne ręcznie: 1) Przygotowanie formy do pieczenia 2) Przesianie mąki wraz z proszkiem do pieczenia lub sodą, 3) Dokładne roztarcie tłuszczu, aż do uzyskania jednolitej, pulchnej masy, 4) Dodawanie ( podczas ucierania tłuszczu ) po jednym żółtku na przemian z cukrem, 5) Stopniowe dodawanie do pulchnej masy mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, 6) Dokładne ucieranie ciasta i wymieszanie z bakaliami sparzonymi i oprószonymi mąką, 7) Ubicie piany z białek i delikatne połączenie z ciastem, 8) Umieszczenie ciasta w formie 9) Wstawiane formy do lekko nagrzanego piekarnika a następnie stopniowe podwyższanie temperatury do 160-180°C ( czas pieczenia taki, jak podano w przepisie), 10) Posypanie cukrem pudrem lub polukrowanie ( można również przeciąć i przełożyć dowolną masą ) Przy przyrządzaniu ciasta robotem tłuszcz uciera się z cukrem i całymi jajami. Temperatury pieczenia podawane są...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,82117118,82117118,Co_sie_nazywa_ciastem_ucieranym_.html


Temat: przepis na miekkie pierniczki ??
Przepis na kruche pierniczki. Robię od kilku lat, ale są pracochłonne, bo z: 0,5 l miodu 0,5 kg cukru 1,5 kostki margaryny przyprawy, ok. 2 opakowania (stosuję różnych firm) 1,5 kg mąki 4 łyżeczek sody 6 łyżek wody 2 żółtek Proporcje można oczywiście zmniejszyć. Pierniczki są bardzo kruche, nie miękkie, ale zębów na nich nie można absolutnie połamać. I oczywiście z czasem ... makutrze, albo w tym samym dużym garnku. Robię to drewnianą łyżką (chochlą?), w makutrze pewnie można to tradycyjnie utrzeć. Ja ciasto przygotowuję wcześniej, jak czas pozwoli, piekę w połowie grudnia. No ... - lukrowanie przez dzieci i od początku. Troszkę ciasto podsypuję mąką, ale minimalnie, żeby nie przyklejało sie do wałka. Przepis znalazłam kilka lat temu w internecie, autor wygrał konkurs na najsmaczniejsze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,88456811,88456811,przepis_na_miekkie_pierniczki_.html


Temat: MASEŁKO ORZECHOWE
Proste, pyszne i sprawdzone. Placek makowy-bez uprzedniego czasochłonnego preparowania maku-na kruchym spodzie, ale ja robię bez i rewelacyjny tort jabłkowy Placek makowy:(na dużą blaszkę składniki razy dwa) 2 szklanki mleka 1/2 ... dużą blaszkę jeżeli robimy z dwóch porcji, wysmarować wyłożyć masę makową i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (ciasto jest upiczone, gdy powierzchnia się zrumieni, ja dla pewności sprawdzam jeszcze patyczkiem) Tą masę możesz też piec w małych foremkach od babeczek. Tort jabłkowy-ciasto 1 puszka słodkiego skondensowanego mleka tyle samo jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 2,5-3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody wszyskie składniki oprócz mąki i sody wymieszać mikserem w dużej misce.dodać mąkę-najpierw 2,5 szklanki,w razie potrzeby więcej, ciasto ma wyjść dość gęste- i sodę jeszcze raz dokładnie wymieszać. Dużą blachę-taką z piekarnika wyłożyć papierem, nasmarować i rozsmarować na niej ciasto piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170stopni gotowe ciasto ma złotobrązową barwę.pozostawić do ... swoje.Jabłka ostudzić. śmietanę ubić z cukrem na sztywno. placek przekroić na pół.i przekładamy:ciasto- połowa jabłek-połowa śmietany-znowu ciast-jabłka-śmietana.ciasto włożyć do lodówki można jeść od razu a można poczekać do dnia następnego, ale...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3795881,3795881,MASELKO_ORZECHOWE.html